<< Bekijk alle slijtage

EC1935/2004 en FDA wetgeving

Verschillende materialen van Sietzema Techniek zijn gecertificeerd volgens de EC1935/2004 en FDA wetgeving. Dit betekent dat deze materialen toegestaan zijn voor toepassingen waarbij ze in contact komen met voedingsmiddelen.

  • Goedgekeurde coatings
  • Certificaten beschikbaar
  • Declaration of compliance beschikbaar

Benieuwd naar meer details over onze materialen? In onze whitepaper gaan we nog verder in op de wetgevingen hoe onze processen en materialen voldoen aan deze eisen.

Download het gratis E-book >>

Wat is EC1935/2004 en FDA wetgeving?

De EC1935/2004 is de Europese wetgeving voor materialen en voorwerpen die in contact komen met levensmiddelen. Deze materialen noemt men ook wel ‘Food Contact Materials’ (FCM). FDA is de Amerikaanse variant van deze wetgeving. Volgens de EC1935/2004 moet de migratie van stoffen tussen de toegepaste materialen en de voedingsmiddelen binnen bepaalde grenswaarden blijven. Hiermee wordt contaminatie en smaakaantasting van het materiaal naar het voedingsmiddel voorkomen. De naleving van de wetgeving wordt in ons land gehandhaafd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

Het belang van de EC1935/2004 en FDA wetgeving

Tot 2004 kon de wetgeving voor FCM’s sterk verschillen per land. Dit zorgde niet alleen voor verwarring, maar ook voor gezondheidsrisico’s. Voedsel geproduceerd in een land met minder strenge regels omtrent FCM’s liepen meer risico op contaminatie met stoffen die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. In 2004 besloot de Europese Unie om uniformiteit aan te brengen in de wet-  en regelgeving rondom deze FCM’s. Hieruit is de EC1935/2004 ontstaan. Ieder Europees land moet zich houden aan deze wetgeving. Hiermee beschermen we onszelf tegen gevaarlijke stoffen die anders terecht zouden kunnen komen in ons voedsel.

Good Manufacturing Practice (EC2023/2006)

Met de EC1935/2004 en FDA wetgeving wordt vastgelegd dat een materiaal geschikt is bevonden om in contact te komen met specifieke voedingsmiddelen. Om te zorgen dat ook tijdens de productie geen schadelijke handelingen aan deze materialen plaatsvinden zijn hiervoor richtlijnen vastgelegd in de Good Manufacturing Practice (EC2023/2006). Deze richtlijnen waarborgen de handelingen van het product tijdens het productieproces.  Daarnaast worden de traceerbaarheid en handelingen van de materialen geborgd in ons GMP productie systeem.

 

Declaration of compliance

Onze geteste materialen zijn geschikt bevonden voor een aantal specifieke levensmiddelen volgens de EC1935/2004 en FDA wetgeving. Dit is terug te vinden in onze declaration of compliance (DOC). De Declaration of Compliance is op aanvraag beschikbaar. Zo garanderen we de traceerbaarheid en bieden we direct het juiste document dat controle instanties zoals de NVWA kunnen opvragen.

 

 

Sietzema Techniek, jouw partner voor slijtagebeheersing en spare-parts

Sietzema Techniek is de specialist op het gebied van slijtagebeheersing. Voor onze klanten reviseren we onderdelen of produceren spare-parts naar voorbeeld van een versleten onderdeel. Door op deze gereviseerde onderdelen en spare-parts een speciale deklaag aan te brengen voorkomen we dat het onderdeel opnieuw snel zal slijten. Ons streven is het creëren van een langere standtijd dan het originele onderdeel. Met onze gecertificeerde materialen kunnen we deze diensten ook aanbieden voor bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie. Door te kiezen voor Sietzema Techniek kun je onderhoudskosten verlagen en eventuele downtime van je machinepark beperken tot een minimum.

Meer weten over onze ervaring in de voedingsmiddelenindustrie?