Advies nodig? Vraag het onze adviseur.
Advies vragen   >>
X  
Laser cladden

Laser cladden

Lasercladden is een methode om een onderdeel met een slijtvast en/of corrosiebestendig materiaal te bekleden. Deze verbinding is metallurgisch. Met een laser wordt het oppervlak van het te cladden onderdeel gesmolten. Tegelijkertijd wordt een metaalpoeder aangebracht op het gesmolten werkstukoppervlak. Dit poeder smelt en verbindt zich met het basismateriaal en zo ontstaat de metallurgische verbinding van het poeder aan het oppervlak.

 

Coaxiaal of lateraal lasercladden

Bij lasercladden wordt onderscheid gemaakt tussen coaxiaal en lateraal cladden. Coaxiaal cladden brengt het poeder op het werkstuk vanaf drie zijden. Hierdoor ontstaat een constant smeltbad waardoor de deklaag extra nauwkeurig kan worden aangebracht.

Bij lateraal lasercladden wordt het poeder slechts van één zijde ingebracht in de laser. Hierdoor is de constructie van de laser slanker dan bij een laser voor coaxiaal cladden. Het belangrijkste voordeel hiervan is de mogelijkheid om op moeilijk bereikbare plekken te kunnen cladden.  

 

Coaxiaal Laser Cladden

 

Lateraal Laser Cladden

 

Voordelen van lasercladde

Een groot voordeel van lasercladden ten opzichte van conventionele lasprocessen zoals TIG of MIG lassen is de minimale warmte inbreng. Hierdoor is er sprake van lage opmenging met het basismateriaal. Daarnaast is vervorming ten gevolge van de geconcentreerde warmte inbreng beperkt. Van alle las- en cladprocessen die wij aanbieden is lasercladden de beste optie wanneer u de warmte inbreng op het werkstuk wilt beperken.

 

Toepassingen van lasercladden

Lasercladden wordt toegepast bij veel verschillende onderdelen. Welk oplas materiaal wordt gebruikt is afhankelijk van het gewenste effect, het materiaal van het onderdeel en het soort machine waar het werkstuk deel van uitmaakt.

  • Kleppen
  • Zittingen
  • Transport schroeven
  • Plunjers
  • Afsluiters
  • Reduceren
  • Pompdelen
  • Drilling tools

 

Realiseer een langere standtijd van uw machine

Cladden zorgt ervoor dat uw proces of uw product een langere standtijd haalt waardoor ongeplande reparatie en onderhoudskosten teruggebracht worden. U realiseert dus besparingen in kosten en in tijd door slijtvaste oppervlaktebekleding.

Sietzema Techniek adviseert klanten in diverse sectoren over het beheersen en voorkomen van slijtage. Vraag gerust naar advies. U kunt contact opnemen met Siebe Sietzema per mail: siebe@sietzematechniek.nl of telefonisch 0513 – 410396.