Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Autogeen draad- en staafspuiten

Autogeen draad- en staafspuiten

Autogeen draad- en staafspuiten dankt zijn naam aan de manier waarop het materiaal getransporteerd wordt door het spuitpistool. Centraal in het spuitpistool wordt de draad tot smelten gebracht door middel van een brandend gas-zuurstofmengsel. Het gesmolten materiaal wordt met behulp van perslucht met hoge snelheid naar het te spuiten onderdeel verstoven. Zo wordt een slijtvaste deklaag aangebracht die de standtijd van het onderdeel enorm verhoogt.

 

Kenmerken van autogeen draad- en staafspuiten

Het autogeen draad- en staafspuiten kan voor verschillende toepassingen de beste oplossing zijn. Zo wordt het naast het slijtvast maken van een onderdeel ook ingezet om een sterkere grip te creëren of voor maatherstel van een onderdeel. Een molybdeen laag wordt vaak toegepast om een zelf smerende laag op het onderdeel aan te brengen. De belangrijkste kenmerken van deze spuittechniek zijn:

 

  • Microporeuze lamellaire structuur, zelfsmerend
  • Goede drukvastheid
  • Veelzijdig en keuze uit veel materialen
  • Weinig spanningen in de coating, hierdoor dikke lagen mogelijk

 

Mogelijke coatings bij autogeen draad- en staafspuiten

Bij het autogeen draad- en staafspuiten kunt u gebruik maken van veel verschillende materialen zoals molybdeen, nikkelbasis materialen, babbitt/witmetaal (lagermateriaal), tin, koper, zink maar ook keramische materialen zoals chroomoxide, aluminiumoxide, titaniumdioxide en zirkoonoxide. Wat deze manier van thermisch spuiten uniek maakt is de mogelijkheid om de coating in dikke lagen te spuiten. 2mm dikke keramische deklagen zijn geen uitzondering. Wilt u meer weten over een specifiek materiaal? Bekijk dan de gedetailleerde info over de materialen.

 

Is autogeen draad- en staafspuiten de oplossing voor u?

Een slijtvast onderdeel is gegarandeerd met deze techniek. Maar is autogeen draad- en staafspuiten wel de beste techniek voor uw onderdeel? Op onze website vindt u meer informatie over andere technieken op het gebied van thermisch spuiten zoals HP-HVOF spuiten, autogeen poederspuiten of elektrisch draadspuiten. Wilt u liever persoonlijk advies? Ook daar helpen we u graag bij, neem vrijblijvend contact op met Siebe Sietzema.