Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Autogeen poederspuiten

Autogeen poederspuiten

Autogeen poederspuiten is een van de mogelijke processen in de categorie thermisch spuiten. Bij dit proces wordt het spuitmateriaal in poedervorm door middel van een transportgas door het pistool gevoerd en centraal in een brandend gas-zuurstofmengsel geïnjecteerd. Hierdoor smelten de poederdeeltjes, die worden getransporteerd naar het te spuiten onderdeel om zo een beschermende deklaag te vormen. De techniek onderscheidt zich van andere thermisch spuittechnieken door de twee varianten die mogelijk zijn. Dit zijn het ‘koude’ en het ‘warme’ spuitproces.

Het koude autogeen poederspuiten proces

Bij het ‘koude’ spuitproces zal de temperatuur van het basismateriaal tussen de 50 en 200 °C blijven, hierdoor is er geen kans op structuurverandering en vervorming. Dit proces is hierdoor zeer geschikt voor reparatie toepassingen. Maar er zijn nog andere voordelen aan de ‘koude’ vorm van autogeen poederspuiten:

 • Microporeuze lamellaire structuur, zelfsmerend
 • Goede drukvastheid
 • Veelzijdig en keuze uit veel materialen

 

Het warme autogeen poederspuiten proces

Bij het "warme" spuitproces wordt de opgespoten laag ingesmolten door het werkstuk een nabehandeling te geven. Hierbij wordt het werkstuk verhit tot circa 1100 °C waardoor de aangebrachte deklaag insmelt in het basismateriaal. Door deze insmelting ontstaat een zeer sterke verbinding met het basismateriaal.

De spuitpoeders die hiervoor gebruikt worden, de zogenaamde zelfvloeiende legeringen, hebben als basismateriaal nikkel of cobalt. Voor een nog slijtvastere coating kunnen eventueel nog wolframcarbiden toegevoegd worden. De belangrijkste kenmerken van deze ‘warme’ vorm van autogeen poederspuiten zijn:

 • Metallurgische verbinding met het substraat
 • Bestand tegen lijn-, stoot- en puntbelastingen
 • Homogene en gesloten structuur

 

Typische coatings voor autogeen poederspuiten

Het materiaal van de poederdeeltjes die worden gesmolten om de deklaag aan te brengen kan variëren afhankelijk van de toepassing. Vaak wordt er ook een combinatie gemaakt van verschillende materialen om zo tot de ideale deklaag voor uw toepassing te komen. Wilt u meer weten over een materiaal? Klik op het materiaal voor meer informatie.

 • Insmeltlegeringen NiCrBSi (Fusen, Fusing, Self-fluxing)
 • Nikkel basis legeringen (Colmonoy typen)
 • Cobalt basis legeringen (Stellite typen)
 • Diverse roestvrijstaal legeringen
 • Cermets, cabides (hardmetalen)

 

Is autogeen poederspuiten de oplossing voor u?

Wilt u meer weten over autogeen poederspuiten door Sietzema Techniek? Wij vertellen u graag meer over deze oplossing. Met onze jarenlange ervaring kunnen we u goed adviseren over de beste deklagen voor uw toepassing. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.