Advies nodig? Vraag het onze adviseur.
Advies vragen   >>
X  
HP-HVOF spuiten

HP-HVOF spuiten

HP-HVOF staat voor High Pressure - High Velocity Oxy Fuel spuiten. Dit is een vorm van thermisch spuiten ter voorkoming van slijtage bij machineonderdelen. Bij het HP-HVOF spuiten wordt een mengsel van brandstof met zuurstof tot ontbranding gebracht. In een speciaal mondstuk accelereert de gasstroom tot een zeer hoge snelheid van ca. 2200 m/s. Hieraan wordt poeder van het gewenste materiaal toegevoegd. Het geïnjecteerde poeder bereikt een snelheid van 900-1000 m/s. De inslag van de poederdeeltjes op het onderdeel zorgen voor een deklaag waardoor het onderdeel minder vatbaar is voor diverse vormen van slijtage.

 

Milieubewust HP-HVOF spuiten

HP-HVOF spuiten kan met verschillende soorten brandstof zoals kerosine, gas en ethanol. Sinds 2020 spuit Sietzema Techniek met een ethanol gestookte gun, de zogenaamde eGun, dit is een doorontwikkelde kerosine JP-gun met veel voordelen ten opzichte van traditionele guns. Hij heeft een schonere vlam, hij heeft minder koelend vermogen nodig en er is minder zuurstof nodig voor optimale verbranding. Het gebruik van deze HP-HVOF gun aangedreven door ethanol is milieuvriendelijk omdat de brandstof een 100% natuurlijk product is. Deze gun zorgt voor een perfect beschermende laag op een CO2 neutrale manier en stoot 30% minder giftige stoffen uit vergeleken met traditionele brandstoffen.

 

 

Kenmerken van HP-HVOF spuiten

Het gebruik van HP-HVOF spuiten zien we vaak terug bij onderdelen als asbussen, slijtbussen, plunjers of hydraulische zuigerstangen. Deze slijten bijvoorbeeld door abrasieve slijtage, corrosie of hitte waar de onderdelen mee te maken krijgen. Vaak komen combinaties van deze soorten slijtage voor. De kenmerken van HP-HVOF spuiten zorgen ervoor dat deze slijtagevormen minder snel een kans krijgen. De spuit methode kenmerkt zich door;

 

  • Fijne microstructuur
  • Zeer dichte deklagen, weinig porositeit
  • Hoge hechtsterkte
  • Zeer glad na te bewerken
  • Optimale microhardheid
  • Goede corrosie-eigenschappen
  • Uitstekend geschikt voor hardmetaal (carbide coatings)
  • Lage oxidatie graad

 

 

Mogelijke coatings bij HP-HVOF spuiten

Tijdens het HP-HVOF spuiten worden poederdeeltjes toegevoegd aan de gun. Van welk materiaal deze poederdeeltjes zijn is afhankelijk van de toepassing. Ook kunnen we verschillende soorten poeders combineren om de ideale samenstelling voor uw deklaag te creëren. De verschillende materialen die wij aanbieden zijn;

 

 

Project: schroefas liner voor scheepvaart

Schroefas liners worden gebruikt in de scheepvaart voor de schroefas afdichting van schepen. Voor dit project hebben wij een schroefas liner vervaardigd voor toepassing op werkschepen die op de Waddenzee varen. Het basismateriaal van het originele onderdeel was niet bestand tegen het vele contact met zeewater en zand, waardoor abrassieve slijtage en corrosie was ontstaan. Daarom hebben we het nieuwe onderdeel voorzien van een coating door middel van HP-HVOF spuiten. Lees alles over dit project hier. 

 

 

Is HP-HVOF spuiten de oplossing u?

Weet u niet zeker welke of HP-HVOF spuiten de beste oplossing is voor u? Naast HP-HVOF spuiten bestaan er ook andere technieken voor thermisch spuiten zoals elektrisch draadspuiten, autogeen poederspuiten en autogeen draad- en staafspuiten. We helpen u graag bij het maken van de beste keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.