Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Terug naar Blog
Lasercladding Wolframcarbide deklaag
  • 1797
09
jun

Lasercladding Wolframcarbide deklaag

Preventieve slijtage bescherming van meshouders t.b.v. shredders.

Lees verder
Projecten

Voor dit specifieke project is middels lasercladding een wolframcarbide deklaag aangebracht op meshouders. Deze meshouders slijten uit onder het snijmes. De gekozen deklaag geeft een enorme standtijdverbetering ten opzichte van onbehandelde meshouders. 

Toegepaste techniek voor slijtagebeheersing: lasercladden

Bij lasercladden wordt het basismateriaal zeer gericht versmolten door een laserbundel. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen coaxiaal lasercladden en lateraal lasercladden. Het verschil zit ‘m in de manier waarop het toevoegmateriaal wordt toegevoegd. Meer daarover in ons e-book over cladden dat binnenkort verschijnt.

Toegepaste deklaag: Wolframcarbide

Voor de keuze van de juiste deklaag wordt eerst gekeken naar de functionaliteit van het oppervlak. Een cruciaal ingrediënt voor een goede deklaag is het toevoegmateriaal. Voor dit project is gekozen voor een toevoegmiddel uit de groep carbide materialen. Dit is de groep extreem slijtvaste- en corrosiebestendige deklagen, onder te verdelen in chroomcarbide materialen, wolframcarbide materialen en combinaties van beide. Wolframcarbide coatings zorgen voor een deklaag met extreme slijtageweerstand. Meer over functionele deklagen en toevoegmiddelen leest u in het e-book over functionele coatings dat binnenkort verschijnt.

Meer over cladden

Cladden wordt vaak toegepast voor onderdelen die het zwaar te verduren krijgen, zoals kleppen, zittingen, flenzen, transportschroeven, plunjers, afsluiters, reduceren, pompdelen en drillingtools. Het is een veelgebruikte techniek voor het verbeteren van de oppervlakte-eigenschappen van een onderdeel.

De kern van cladden is het bedekken van een oppervlak met een slijtvast en/of corrosiebestendig materiaal. De deklaag wordt hierbij versmolten met het te cladden oppervlak. Wat cladden anders maakt dan thermisch spuiten is het type verbinding met het substraat. Bij cladden is er sprake van een smeltbad, terwijl dit bij thermisch spuiten niet het geval is. In het smeltbad wordt een materiaal toegevoegd met de gewenste eigenschappen voor de deklaag. De verbinding bij cladden is daardoor metallurgisch.

Slijtagebeheersing voor uw spare-parts

Het inzetten van cladden als techniek voor slijtagebeheersing is niet nieuw en ontwikkelt zich voortdurend, waardoor deze techniek voor steeds meer toepassingen geschikt is. Cladden is door zijn unieke eigenschappen en mogelijkheden geschikt én betaalbaar voor het verbeteren van nieuwe slijtdelen en het reviseren van aangetaste onderdelen, waardoor de standtijd sterk verbetert. Maar Sietzema Techniek heeft veel meer technieken in huis om uw spare-parts preventief te behandelen. Neemt u contact op met uw adviseur Siebe Sietzema. Hij vertelt u ook graag meer over dit succesvolle project.