Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Terug naar Blog
SPECIALE DEKLAAG ZORGT VOOR SLIJTVASTE LAGERCONSTRUCTIE
  • 2485
13
mei

SPECIALE DEKLAAG ZORGT VOOR SLIJTVASTE LAGERCONSTRUCTIE

Het aanbrengen van een speciale deklaag zorgt voor machinebouwers en OEM’ers voor hogere rendementen en het verhogen van de standtijd. Dit bleek ook het geval bij de uitdaging waar Hubert Stavoren voor stond.

Lees verder
Projecten

ROBUUSTE EN BETROUWBARE INSTALLATIE VOOR FILTRATIE

Hubert Stavoren ontwikkelt onder andere filtratiesystemen voor schoon drinkwater. Eén van de installaties die Hubert ontwikkelt zijn microfilters om oppervlaktewater te zuiveren. Deze microfilters worden vooral ingezet bij het pompstation van drinkwaterbedrijven. De installaties filteren het vuil en mosselzaad uit het water. Dit leidt echter tot slijtage in de lagerconstructie van het microfilter. Zand, schelpdeeltjes en mosselzaad zorgen voor deze slijtage. Er was een oplossing nodig om de slijtvastheid van de lagerconstructie te verbeteren.

 

DE UITDAGINGEN

De omstandigheden waarin de microfilters opereren zijn zwaar. Het oppervlaktewater waar de microfilters worden toegepast bevatten grote hoeveelheden mosselzaad. Deze mosselzaadjes groeien uit tot mossels en deze mossels zorgen voor schade en overmatige slijtage. Voor het vinden van de juiste oplossing is er uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken. Centrale vraag was: ‘Wat is de oorzaak van de slijtage en hoe kunnen we deze minimaliseren?’

 

DE JUISTE DIAGNOSE

Slijtage wordt vaak veroorzaakt door meerdere factoren. Dit bleek ook zo te zijn voor de microfilters. Voor een juiste diagnose is onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de oorzaak lag bij onvoldoende slijtvastheid van de lagerconstructie. De expertise van Sietzema Techniek werd ingeroepen voor een effectieve oplossing voor slijtagebeheersing. Voor het vinden van een effectieve oplossing is met meerdere materialen getest. Op basis van de testresultaten is de toepassing van de functionele deklaag verder geoptimaliseerd voor een slijtvast oppervlak van de lagerconstructie.

 

DE JUISTE DEKLAAG

Elk materiaal heeft unieke eigenschappen. Ook zijn er verschillende technieken om slijtvaste deklagen aan te brengen. Welke deklaag geschikt is hangt af van factoren als de gewenste levensduur van een onderdeel, de vereisten voor het oppervlak, kosten, type materiaal, directe en indirecte invloeden. Uiteraard wilde Hubert zowel een slijtvast basismateriaal als een corrosiebestendige deklaag. Door focus op techniek en toegepaste materialen is een hoge slijtvastheid bereikt.

 

HET RESULTAAT

Inmiddels zijn de lagerconstructies van Hubert microfilters met de deklaag van Sietzema Techniek voor meerdere projecten toegepast. Door het behandelen van de slijtdelen met een functionele deklaag is de slijtage nu minimaal. De standtijd van de astappen was vóór toepassing van de deklaag zes maanden. De astappen met deklaag gaan nu het vierde seizoen in en vertonen nauwelijks slijtage. Het resultaat: een robuuste en betrouwbare installatie die met minimaal onderhoud ingezet kan worden in talloze toepassingen op het gebied van microfiltratie.