Ben jij onze nieuwe collega? Check onze vacature
X  
Terug naar Blog
Verbeterde standtijd plunjers door HP-HVOF spuiten
  • 3440
22
sep

Verbeterde standtijd plunjers door HP-HVOF spuiten

Regelmatig behandelen wij plunjers met een functionele deklaag om de standtijd te verlengen. Een verbeterde standtijd betekent immers lagere vervangingskosten en tegelijkertijd ook minder stilstand. Maar in hoeverre draagt de expertise van Sietzema Techniek bij tot betere rendementen? Een recent voorbeeld maakte dit direct duidelijk.

Lees verder
Projecten

 

Plunjers met verbeterde oppervlakte-eigenschappen

Een aantal jaar geleden kregen we het verzoek nieuwe plunjers te ontwikkelen voor een hogedrukpomp in de food industrie. Het originele onderdeel was hardverchroomd en na een paar jaar duidelijk versleten. Voor het nieuwe onderdeel werd goed gekeken naar het slijtagebeeld, de toepassing en het medium. Op basis van dit onderzoek werd er gekozen voor een basismateriaal met hogere corrosiewerende eigenschappen en een extreem slijtvaste, wolframcarbide / tungsten coating. Deze coating is ook gecertificeerd als zijnde FCM (Food Contact Material) volgens EC1935/2004 en FDA.

 

Hogere rendementen door verhogen standtijd

Welk rendement leverde deze nieuw vervaardigde plunjer op ten opzichte van het originele onderdeel? Dat werd kortgeleden duidelijk toen we tijdens een onderhoudstop, na een standtijd van ruim 5 jaar, het door ons vervaardigde onderdeel opnieuw onder ogen kregen. De staat van de plunjer was nog verbazingwekkend goed. Hoewel het originele onderdeel na drie jaar duidelijk versleten was, was de door Sietzema Techniek vervaardigde plunjer nog in nieuwstaat. Het onderdeel is daarom weer teruggeplaatst in de hogedrukpomp voor productie.

 

Verbeterde standtijd voor uw spare-parts

Sietzema Techniek werkt dagelijks aan spare-parts met een verbeterde standtijd. Daarvoor beschikken we over diverse technieken, waaronder thermisch spuiten, cladden en conventioneel oplassen. Welke techniek het meest geschikt is hangt af van diverse factoren. Daarom geven we je graag advies op maat. Neem gerust contact op met Siebe Sietzema. Hij vertelt je ook graag meer over dit succesvolle project.

Op de foto twee plunjers. De onderste plunjer is het originele onderdeel. Deze is na 3 jaar versleten. De bovenste plunjer is door Sietzema Techniek behandeld en nog vrijwel onaangetast na een standtijd van ruim vijf jaar.

Foto's