<< Bekijk alle oplossingen

Slijtage aan machines voorkomen

Slijtage aan machines voorkomen is een belangrijke zorg voor iedere ondernemer. Zeker wanneer machines een cruciaal onderdeel zijn van je bedrijfsproces. Er kunnen verschillende problemen ontstaan door slijtage. Een onderdeel gaat stuk waardoor zelfs het hele productieproces moet worden stilgelegd. Het voorkomen van slijtage aan machines is dus erg belangrijk!

Voordelen van sietzema techniek

 • Team van specialisten
 • Topkwaliteit producten en oplossingen
 • Snel en flexibel
 • Meer dan 20 jaar ervaring in slijtagepreventie

Meer weten over slijtagebeheersing?

Download ons e-book over de basis van slijtagebeheersing hieronder! We vertellen je nog veel meer over de verschillende vormen van slijtage en hoe het voorkomen hiervan extra rendement kan opleveren

Download het gratis E-book >>

Hoe ontstaat slijtage aan machines?

Slijtage aan machines kan op verschillende manieren ontstaan. Wij maken onderscheid tussen 8 verschillende vormen van slijtage.

 • Abrasieve slijtage
 • Adhesieve slijtage
 • Corrosie
 • Erosieve slijtage
 • Hitte & oxidatie
 • Oppervlaktevermoeiing
 • Lagerpassingslijtage en maatherstel

 

Ongeacht het soort slijtage zijn er een aantal voorwaarden waar slijtage altijd aan voldoet. Er is sprake van een basismateriaal en een tegenmateriaal. Het basismateriaal is het onderdeel dat slijt. Het tegenmateriaal is het onderdeel dat de slijtage veroorzaakt. In sommige gevallen kan er sprake zijn van een tussenstof, zoals korreltjes op schuurpapier. De laatste twee voorwaarden zijn beweging en belasting. Deze twee elementen zijn altijd aanwezig in een situatie waar slijtage ontstaat.

Stel ons een vraag


Slijtage aan machines voorkomen of repareren?

Wanneer het kwaad geschied is en de slijtage schade heeft aangericht bij een machine kun je ervoor kiezen om dit te repareren. Bijvoorbeeld door het onderdeel dat stuk is gegaan te vervangen of het kapotte onderdeel te reviseren. Bij Sietzema Techniek leveren we ‘just in time’ spareparts, maar we kunnen ook helpen om het bestaande onderdeel te reviseren. Toch is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Het volledig voorkomen van slijtage is nooit helemaal mogelijk, maar je kunt de slijtage wel zo goed mogelijk beheersen. Slijtagebeheersing kan bijvoorbeeld door de slijtdelen van een machine te voorzien van een speciale deklaag. De deklaag zorgt er dan voor dat het slijtdeel een langere levensduur heeft. De langere levensduur zorgt voor lagere kosten in onderhoud en minder downtime in je bedrijfsproces.Oplossingen voor slijtage aan machines

Het voorkomen van slijtage aan de machines waar je mee werkt levert dus veel voordelen op. Door het aanbrengen van een speciale deklaag op het slijtdeel kun je slijtage aan machine onderdelen voorkomen.  De keuze voor het materiaal van de speciale deklaag is hierbij erg belangrijk. Afhankelijk van het basismateriaal van het te coaten onderdeel zijn er verschillende mogelijkheden. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het soort slijtage waaraan het onderdeel blootstaat. Een onderdeel dat blootstaat aan corrosie kan bijvoorbeeld vragen om een andere deklaag dan een onderdeel dat blootstaat aan adhesieve slijtage.  

Het aanbrengen van deze speciale deklaag kan op verschillende manieren gedaan worden. Bij Sietzema Techniek bieden we veel van deze technieken aan:

 

Iedere techniek van aanbrengen heeft verschillende eigenschappen. 

Wij helpen je graag om erachter te komen welke techniek het beste past bij jouw slijtageprobleem. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.